Op deze pagina vindt u informatie over het ontstaan van Dorn-therapie en Breuss massage en wat het voor u kan doen.
Wat is Dorn-therapie?
Vrijwel iedereen heeft wel eens last van rugklachten of ischiasproblemen. Door een paar relatief eenvoudige handelingen, kan de pijn vaak snel verminderen of verdwijnen.
Andere voorbeelden van klachten die met Dorn-therapie te behandelen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn/migraine, schouder- of armpijn en heupklachten.
Deze lijst is zeker niet limitatief want er worden worden blokkades verwijderd die tijdelijke beperkingen van het bewegingsapparaat veroorzaken. Deze beperkingen zorgen ervoor dat de spieren rondom het gewricht gespannen kunnen zijn, waardoor ook omliggend weefsel beschadigd raakt, waardoor orgaanfuncties verstoord raken.
Er wordt dan ook altijd naar de mens in zijn totaliteit gekeken. Ook voeding, leefwijze en bijvoorbeeld emoties spelen een rol. Hoewel de Dorn-therapie een zeer volwaardige en complete behandeling is, eventueel in combinatie met de Breuss massage, combineer ik zelf de Dorn-therapie meestal met een shiatsubehandeling.
Dorn-therapie
Dorn therapie is een milde wervel- en gewrichtsbehandeling. Op een zachte, gevoelvolle, maar ook krachtige manier, wordt een eventueel beenlengteverschil gecorrigeerd, wordt een bekkenscheefstand opgelost en worden verschoven wervels en gewrichten weer in hun ideale positie geplaatst.
Beenlengteverschil kan bijvoorbeeld ontstaan door zitten met de benen over elkaar, tijdens het autorijden of op een trekker zitten, door vallen, misstap, boswandeling of sporten. Een enkele keer ook door zwangerschap of bevalling.
Gevolgen van een beenlengteverschil zijn bijvoorbeeld niet lang op beide benen kunnen staan, rug- en/of heupklachten. In verder gevorderd stadium kan er artrose van de heup ontstaan, ischias-klachten, pijn in de knie van het korte been dat meer belast wordt, verkramping in schouderzones, scoliose, voetproblemen, liesbreuken, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en zelfs kaakproblemen.
Met Dorn-therapie beginnen we dus altijd met het corrigeren van een eventueel beenlengteverschil.
Geschiedenis
Dieter Dorn uit Duitsland is de uitvinder van de Dorn-therapie. Hij had een houtzagerij en een boeren bedrijf, maar ‘s avonds na zijn werk behandelde hij mensen volgens zijn eigen Dorn-methode.
Dieter Dorn kreeg door verkeerd tillen tijdens zijn werk vreselijke rugpijn. Hij ging naar Josef Müler in een dorp dichtbij die al veel mensen met rugproblemen had geholpen. Dorn moest voorover gaan staan met zijn handen op een tafel steunend. Vervolgens moest hij met zijn ene ben heen en weer zwaaien, terwijl Müller ondertussen zachtjes op de doornuitsteeksels van de wervels duwde, waardoor deze weer op de juiste plaats kwamen te liggen. De pijn was snel weg.
De vrouw van Dorn had al jaren last van hoofdpijn. Na zijn ervaringen bij Müller tastte hij de halswervels van zijn vrouw af en voelde dat twee doornuitsteelsels niet helemaal goed zaten. Een neuroloog had dit bevestigd en een operatie voorgesteld. Dit was uiteindelijk niet nodig, want Dorn drukte zachtjes met zijn duimen tegen de doornuitsteeksels tot hij voelde dat ze weer netjes boven elkaar lagen, ondertussen bewoog zijn vrouw met haar hoofd heen en weer. Zijn vrouw was daarna van haar hoofdpijn af. Hierna is Dorn niet meer gestopt met mensen behandelen.
Wat is Breussmassage?
De Breussmassage is een zeer zachte behandeling van de wervelkolom, ontworpen door Rudolph Breuss, een natuurgeneeskundige uit Oostenrijk. De Breussmassage en de Dorn-therapie worden heel vaak gecombineerd, sinds Dieter Dorn en Rudolph Breuss elkaar ontmoetten en beseften dat hun behandelingen elkaar mooi aanvulden. Toch zijn beide behandelingen ook geschikt als zelfstandige therapie. De Breussmassage is fijn vóór of na een wat meer actieve Dorn-behandeling. Deze massage is ook erg geschikt voor gespannen mensen of mensen die bang zijn voor kraken. Verder werkt de Breussmassage goed op de blaasmeridiaan en op het gouverneursvat (de extra meridiaan die over de ruggengraat loopt).