Moxa

Wat is Moxa?

Moxa is bijvoetkruid (artemisia vulgaris) die in verschillende vormen gebruikt kan worden. Ik maak vooral gebruik van moxa in de vorm van een dikke moxa-sigaar, die boven de huid gebrand wordt, waardoor een aangename warmte en werkzame bestanddelen van de moxa de huid binnendringen.

Moxa sigaar

Ook is het mogelijk om van het ruwe bijvoetkruid een klein moxa-torentje te draaien, welke direct op de
huid gebrand wordt. Op het moment dat het gloeiende puntje van het moxa-torentje de huid bereikt, wordt het moxa-torentje eraf gehaald.

De gekozen vorm hangt af van de klacht. Beide vormen van moxa hebben een verwarmende werking. De qi- (energie) stroom van de betreffende meridiaan wordt extra gestimuleerd, en krijgt een extra boost, waardoor de shiatsubehandeling versterkt wordt.

Met name bij koude, leegte, stagnaties, ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.

Denk bij een stagnatie bijvoorbeeld aan een litteken. Door een litteken dat, hoewel je dat aan de buitenkant niet altijd ziet, vaak ook inwendig doorloopt, kan de energie niet vrij stromen.

Moxa

Door het gebruik van moxa wordt de genezing van littekens, zowel uitwendig als naar binnen toe, door de verschillende huidlagen heen, bevorderd. Denk bijvoorbeeld aan een keizersnede. Het herstelproces wordt versneld door regelmatig moxa te branden boven het litteken.

Moxa wordt toegepast als aanvulling op een shiatsumassage.

Moxakegel shiatsu4balance
×

Hallo,

Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?