Shiatsu

Wat is Shiatsu?

Shiatsu (letterlijk vingerdruk) is een van de geneeswijzen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Shiatsu massage therapie is een vorm van drukpuntmassage. Het doel van Shiatsu is om de energie (Qi) en het bloed (Xue) weer vrij te laten stromen en blokkades in de energiebanen (meridianen) op te heffen, door het geven van druk met duimen, vingers, handpalmen, knieën, ellebogen en door rotaties en strekkingen.

Behalve dat blokkades opgeheven worden, wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd waardoor verbetering of herstel mogelijk is.

Het onderstaande filmpje geeft een goede indruk hoe een Shiatsu massage in zijn werk gaat.

Shiatsu4balance youtube

TCM 

De TCM is het uit China afkomstige geneeskundige systeem dat in de loop van de laatste 5000 jaar is ontwikkeld.

Volgens de TCM beschikken wij over 12 organen, die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak, de doorstroming en de afvoer van de basissubstanties, waarvan Qi (energie) en Xue (bloed) de belangrijkste zijn. Alle organen hebben volgens de TCM invloed op een zone van het lichaam. Door die zones lopen de 12 meridianen, die alle verbonden zijn met een bepaald orgaan en daarnaar vernoemd zijn. Meridianen worden gezien als de kanalen waardoor de Qi en Xue stromen. Door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld overbelasting, kan er een blokkade in die stroom ontstaan, waardoor de Qi en Xue niet meer vrij kunnen stromen. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, in het gebied van de betreffende meridiaan maar ook in het bijbehorende orgaan.

Andersom kan een niet goed werkend orgaan ook via de gekoppelde meridiaan de functie van een

Shiatsu4balance
Shiatsu4balance
×

Hallo,

Waar kan ik je mee helpen?

× Hoe kan ik je helpen?